Egon Schiele – 40 series / Bok

Med sin revolutionära och befriade syn på den nakna kroppen och sexualiteten skrev Egon Schiele sig med eftertryck in i konsthistorien i början av förra seklet. Än idag har kvinnorna och självporträtten målade av den enfant fruktansvärda i den wienska moderna tidsåldern fortfarande en spännande och djärv effekt. De skapades alla under det sista decenniet av hans korta liv.

299 kr

Beställningsvara (2-5 veckors leveranstid)

Efter att Egon Schiele (1890–1918) befriat sig från skuggan av sin mentor och förebild Gustav Klimt, hade han bara tio år på sig att skriva in sin signaturstil i modernitetens annaler innan den spanska influensan krävde sitt liv. Att vara ett underbarn som är ganska medveten om sitt eget geni och en passionerad provokatör, visade sig inte vara en alltför stor utmaning.

Hans tuffa, översträckta figurer, extrem skildring av sexualitet och självporträtt, där han iscensatte sig med avmagrade ansiktsuttryck som gränsade mellan briljans och galenskap, hade ingen av den dekorativa kvaliteten i Klimts psalmer om kärlek, sexualitet och längtan om hängivenhet. Istället talade Schieles arbete om en brutal ärlighet, en som skulle störa och oåterkalleligt förändra det wienska samhället.

Även om hans verk senare skändades som ”degenererade” och under en tid nästan glömdes helt, påverkade de generationer av konstnärer – från Günter Brus och Francis Bacon till Tracey Emin. I dag fortsätter hans då missförstådda verk att hämta orimliga priser på den internationella konstmarknaden.

Denna monografi, som först publicerades i en XL-upplaga, finns nu i en lite förkortad, mer kompakt upplaga för att fira TASCHENs 40-årsjubileum och innehåller målningar och teckningar som återspårar det bördiga sista decenniet av Schieles liv. Dessa verk åtföljs av uppsatser som introducerar hans liv och verk, placerar den österrikiska mästaren i samband med den europeiska expressionismen och kartlägger hans extraordinära arv.

Mer information

Leverantör

Taggar

Kategorier